Lakberendezőhöz fordulni ma már nem számít luxusnak vagy különcségnek, mégis számos tévhit él a köztudatban erről a munkáról. Aki már igénybe vette lakberendező segítségét, tudja: a szakember és a megrendelő együttműködéséből csodák születhetnek!


„Miért kell a segítség, ha nekem is jó ízlésem van?”
Sokan, akik egyéként jó és kiforrott ízléssel rendelkeznek, azt gondolják, egyedül is be tudják rendezni otthonukat a kívánt stílusban. Az ízlés azonban nem minden: ahhoz, hogy egy lakásból valódi otthon legyen, minden apró részletnek összhangban kell lennie. Olyanoknak is, amelyekre egy átlagember nem is gondol: a villanykapcsolók színének, a rejtett tárolóhelyeknek, a hangulatvilágításnak, a bútorfogantyúknak…
A jó lakberendező napról napra követi a belsőépítészeti és dekorációs trendeket, tisztában van a legújabb anyagokkal és technológiai megoldásokkal, formákkal, színekkel, stílusjegyekkel. Tudja, hogyan, mivel érhető el a kívánt látvány és hatás, legyen szó elegáns nappaliról vagy kuckós hálószobáról. Segít eligazodni a lehetőségek sűrűjében, tudja, mitől lesz egységes, harmonikus egy enteriőr - bármilyen stílusról van szó.


„Egy építkezés vagy felújítás így is rengeteg kiadással jár…”
Vannak, akik még ma is luxusnak gondolják a lakberendező segítségét, pedig ez a kiadás elenyésző egy építkezés vagy felújítás költségeihez képest. Ha pedig úgy tekintjük, mint annak zálogát, hogy leendő otthonunk valóban olyan legyen, amilyennek elképzeltük, megéri a befektetést.
Talán elsőre furcsán hangzik, de a lakberendezővel spórolhatunk is, hiszen általa „költséghatékonyan” rendezhetjük be otthonunkat. A szakember anyagi lehetőségeinket figyelembe véve készít terveket és segít megtalálni a legjobb ár-érték arányú megoldást a kereteinken belül. Sőt, ha egy átfogó munka kivitelezésére nincs elég keretünk, csak részletekben tudunk beruházni, segíthet egy ésszerű ütemterv elkészítésében is. Beszerzi (és ha kell, felkutatja) a szükséges anyagokat és tárgyakat, s megkímél a felesleges, nem praktikus, vagy éppen gyengébb minőségű darabok megvásárlásától. Okos ötletekkel gyakran a költségesebb megoldásokat is kiváltja. Kapcsolatrendszerének köszönhetően pedig minden szakmunkára tud ajánlani olyan bevált, megbízható szakembert, aki biztosan minőségi munkát végez.


„Átlagos lakásom van, ide felesleges lakberendezőt hívni…”
Tévhit, hogy szakember segítségét csak fényűző villákban vagy kacsalábon forgó családi házaknál érdemes igénybe venni. Sőt, gyakran éppen az ellenkezője igaz: akkor van a legnagyobb szükség praktikus tanácsokra, amikor nem engedhetjük meg magunknak, hogy elvesztegessük a pénzt és a teret átgondolatlan, ideiglenesnek bizonyuló megoldásokra. Egy kis lakásban például kincset ér néhány praktikus megoldás, amely segít maximálisan kihasználni a teret, s ami magunktól soha nem jutott volna eszünkbe.


„Egy idegen nem tudhatja, milyen lakásban érzem jól magam.”
Ez csak részben igaz. A lakberendező feladata nem az, hogy a megrendelője helyett eldöntse, milyen legyen annak leendő otthona, hanem hogy segítsen kialakítani a leendő lakó(k) igényeinek, elképzeléseinek leginkább megfelelő házat vagy lakást. Munkája ezért ezeknek az igényeknek a felmérésével, a megrendelő megismerésével kezdődik, s csak ezután következik maga a tervezés.
Csak kevesen tudják elsőre pontosan, minden részletre kiterjedően megfogalmazni, milyen környezetet álmodtak meg maguknak; a szakember olyan megoldásokat javasol, amelyek beleillenek a lakók ízlésvilágába. Ideális esetben a lakberendező és a megrendelő együtt gondolkodásából, összhangjából születik meg az igazi, nagybetűs OTTHON.


„Tényleg érdemes belevágni a nagy változtatásokba, amelyeket a lakberendező javasolt?”
Talán túlságosan drasztikus beavatkozásnak tűnik, ha azt halljuk a szakember szájából már az első találkozáson, hogy célszerű lenne lebontani bizonyos falakat, áthelyezni az ajtókat vagy megcserélni az egyes helyiségeket. Természetesen a megrendelőnek nem muszáj elfogadni minden javaslatot, de érdemes megfontolni őket. Már csak azért is, mert minden az alaprajzzal kezdődik: ha előnytelen egy lakás elrendezése, hiába rakjuk tele dizájnbútorokkal vagy mégoly drága, minőségi tárgyakkal, mégsem fog igazán „működni”. Mindez fordítva is igaz: ha minden funkciónak megvan a helye a térben, könnyedén a helyére kerül minden más, s azt vesszük észre, hogy élhető, szerethető otthont teremtettünk!

 
D-Stúdió | Győr | Tel.: 06-96/618-911 | Email: info@studio-d.hu